Siirry sisältöön

Akustointilevyjen asennus

Teimme muutaman perusvideon akustiikkalevyjemme kiinnityksestä ja julkaisimme ne YouTubessa. Alla linkki Konton Youtubekanavalle, josta löytyy videot mm. kolmeen erilaiseen kiinnitystapaan. Kuten huomaat, niin levyjemme kiinnittäminen on varsin helppoa ja käy alla olevia ohjeita noudattamalla keneltä tahansa.

https://www.youtube.com/channel/UC3vMi0ZPi95BmMh03uwDTRA

 

Lyhyesti:

Kiinnittäminen liimalla

Ylivoimaisesti käytetyin kiinnitysmuoto etenkin akustiikkalevyjemme suurasennuksissa on ollut liimaus. Liima levitetään joko 3-4 mm liimakammalla, tai liimapuristimella (330ml tuubiliima). Liiman menekki riippuu monesta tekijästä: akustiikkaelementtien koosta, asennuspinnasta ja materiaalista jne. Keskimäärin menekki on 0,3 – 0,7 litraa /m² Alla pari asennusvideota sen perusteisiin.

https://www.youtube.com/watch?v=lMWqMZJzMKc  @kranttutanttu

https://www.youtube.com/watch?v=LRiF4hRKbGk   @timpuriltatalo

 

Kiinnittäminen teipillä

Teippikiinnityksestä emme anna takeita, vaikka se mitä todennäköisimmin toimii useimmissa seinissä. Omissa toimistotesteissä n.20cm verran teippiä piti 594x594mm akustiikkalevyn seinässä kiinni vähintäänkin testiviikon ajan, vaikka siihen oli kiinnitetty n.1kg verran lisäpainoa vaijerilla. Silti kattoasennusta teipillä emme suosittele laisinkaan.

Teippikiinnityksessä on kaksi ongelmakohtaa:

  1. Konto-levyn pinta on huokoinen ja epätasainen. Teippi ei saa koko liimapinnallaan otetta levystä ja sidos on huono. (Konto ei pysy seinässä, teipit jää seinälle)
    • RATKAISU:  liimaa teippi esim kuumaliimalla tms Kontoon.
  2. seinä on hiljattain maalattu ja maali on vielä kuivumisvaiheessa tai siinä on muuta sidosta heikentävää rasvaa. (Konto ei pysy, putoaa teippeineen lattialle.) Maalit voivat kuivua pitkiäkin aikoja, jopa pari kuukautta, ennen kuin siihen voi kiinnittää teipeillä mitään kiinni.
    • RATKAISU: odotus, rasvan poisto, toinen kiinnitystapa

 

Kiinnittäminen nauloilla

Naulakiinnitys on hyvä tapa kohteissa ja seinäpinnoissa, jossa se on mahdollinen. Ohuen kannattoman naulan teräpäässä on pieni muoviosa, jonka avulla levyn ja seinän väliin saadaan jäämään pieni ilmaväli, mikä entisestään tehostaa levyn akustoivaa ominaisuutta.